Zástupci českého nadačního sektoru se seznámili s obsahem kodexu

27. 9. 2024

Komunitní prostor Smíchov ve čtvrtek 26. září 2024 zaplnili zástupci českých nadací a nadačních fondů, aby se blíže seznámili s důvodem vzniku prvního Českého nadačního kodexu a jeho obsahem. Jednalo se o vůbec první veřejné představení série doporučení, jejíž příprava a tvorba trvala více než dva roky (více o vzniku kodexu v tiskové zprávě).

Program setkání byl rozdělený do několika tematických bloků. Vznik prvního Českého nadačního kodexu přiblížila Kateřina Ronovská, místopředsedkyně Ústavního soudu ČR a pedagožka, Lenka Eckertová, ředitelka Nadace RSJ, Kateřina Kotasová, programová manažerka Abakus – nadační fond zakladatelů Avastu a Dagmar Goldmannová, ředitelka Nadačního fondu Via Clarita.

Web a jeho funkcionality popsali koordinátorka vzniku kodexu Kristina Papoušková a Tomáš Gardelka z Pospolu.design.

O výzvách v řízení a správě nadací a nadačních fondů a jak možnostech vyžití kodexu diskutovali Tereza Bůžková, ředitelka Nadace The Kellner Family Foundation, Petr Kazda, ředitel Nadace Partnerství, Vlastimil Pihera, partner Kocián Šolc Balaštík, advokátní kancelář a odborný garant kodexu, Karel Valo, člen dozorčí rady Nadační fond Eduzměna, dlouholetý člen vedení Nadace České spořitelny.

Závěr setkání byl věnován roli evaluace v činnosti nadací a nadačních fondů. V panelové diskuzi své zkušenosti sdíleli Barbora Komberec Novosadová, ředitelka Sociální nadační fond hl. m. Prahy, Daniel Jirát-Ziółkowski a Jan Hněvkovský z organizace Gov Lab a Kateřina Kotasová, programová manažerka Abakus – nadační fond zakladatelů Avastu.

Setkáním provázeli Lucia Brinzanik z Nadace RSJ a Jan Lukačevič z Nadačního fondu Žárovky.

Podrobné shrnutí a hlavní výstupy ze setkání připravujeme a zveřejníme v následujících dnech.

Foto: Tomáš Princ

Další aktuality